Vaikka monet nuoret aikuiset ovatkin siirtyneet konsolipelien pelaamiseen, ovat lautapelit edelleen suosittuja nuorten keskuudessa. Suosion voi huomata esimerkiksi silloin, kun astuu sisään lähimpää lautapelikahvilaan; suurin osa pelaajista on nuoria aikuisia. Lautapelit ovatkin hyvä tapa viettää aikaa hauskalla tavalla ystäviensä kanssa ja haastaa itseään eri tavoilla. Mikä selittää lautapelien jatkuvaa suosiota nuorten keskuudessa ja millaisia lautapelejä ylipäätään pelataan nykyään?
Lautapelejä löytyy jokaisen makuun
Aluksi lautapelien joukossa ei ollut paljoa valinnanvaraa, mutta nykyään jokaisen on helppo löytää itseään kiinnostavia lautapelejä. Isommalla porukalla pelatessa valitaan yleensä jokin hauska tai klassinen lautapeli. Erityisesti Cards Against Humanity –peli on nuorten suosiossa ja sitä pelataan yleensä juhlien yhteydessä. Myös Exploding Kittens –peli on hauska vaihtoehto porukalla pelattavaksi peliksi, jonka säännöt on helppo oppia.
Toisaalta myös klassiset lautapelit, kuten Carcassonne-peli ja Ticket to Ride Europe, jonka parissa pääsee hyödyntämään omaa päättelykykyään. Näiden pelien pelaamisessa menee helposti yli tuntikin, joten kannattaa varata tarpeeksi aikaa.
Porukalla voi myös kokeilla erilaisia Escape Room -lautapelejä, joita voi pelata vain kerran. Arvoituksen ratkominen porukalla lisää yhteisöllisyyttä ja tekee tavallisesta peli-illasta jännittävämmän.
Kannustavat televisiosarjat ja lautapelikerhot
Nykyään shakki on suositumpaa kuin aiemmin osittain Queens Gambit -sarjan ansiosta. Moni nuori on mieltänyt shakin pikemminkin nörttien harrastukseksi, mutta nykyään shakin pelaaminen on jopa trendikästä. Shakki on haastava lautapeli, jossa pitää miettiä omia pelisiirtojaan pitkälle eteenpäin, joten sen parissa pääsee kehittämään omaa päättelykykyään.
Nykyään on edelleen myös nuorille suunnattuja lautapelikerhoja, joiden kautta nuoret pääsevät tutustumaan samanmielisiin ihmisiin ja pelaamaan lautapelejä turvallisessa ympäristössä. Esimerkiksi lautapelikahvilat järjestävät avoimia peli-iltoja, joihin on helppo tulla mukaan, vaikka ei tuntisikaan ketään. Tavallaan lautapelien pelaaminen voi siis ehkäistä nuorten yksinäisyyttä, sillä kiinnostus lautapeleihin voi toimia yhteisenä tekijänä, kun yrittää tutustua uusiin ihmisiin.
Hyödyllinen ja hauska harrastus
Lautapelien pelaamisesta ja jopa erilaisten pelien keräilystä voi muodostua uusi harrastus, joka tuo lisää mielekkyyttä omaan elämään. Varsinkin, jos pitää strategisista peleistä, on lautapelien valikoimassa useita sellaisia. Jos on kokenut lautapelien pelaaja, voi klassisiin ja helppoihin lautapeleihin herkästi kyllästyä, joten on hyvä, että markkinoilta löytyy myös haastavampia vaihtoehtoja.
Lautapeliharrastuksen kautta voi huomata kehittyvänsä matemaattisesti, mistä voi olla hyötyä opiskelussa ja ongelmanratkaisukyvystä on paljon hyötyä, kun siirtyy ensimmäistä kertaa työelämään. Nuorena ihmisenä elämässä kohtaa oikeita haasteita ensimmäistä kertaa, joten on hyvä, että oma harrastus edistää näistä haasteista selviytymistä.
Lisäksi lautapelien pelaaminen on hyvä tapa virkistäytyä ja rentoutua rankan viikon jälkeen, sillä pelejä pelatessaan tulee pohtineeksi erilaisia ongelmia ja kysymyksiä kuin arjessa.
Ystävien kanssa pelaaminen
Lautapeliharrastus on myös yhteisöllinen harrastus, sillä lautapelejä pelataan muiden kanssa. Jos ei muuten ole kovin lahjakas sosiaalisesti, voi yllättyä, että lautapelin kautta pääsee tutustumaan ystäviinsäkin paremmin. Näin sinun ei tarvitse istua kiusallisessa hiljaisuudessa tuttaviesi kanssa, vaan voitte pelata lautapelejä ja tutustua näin toisiinne paremmin. Muutenkin lautapelien pelaaminen on mukavaa myös läheisten ystävien kanssa esimerkiksi syntymäpäiväjuhlissa, jolloin kukaan ei tunne oloaan ulkopuoliseksi.
Lautapelien suosio on kasvussa
Nuoret eivät siis ole todellakaan lopettamassa lautapelien pelaamista, vaikka monet muut asiat ovatkin digitalisoituneet. Lautapelien parissa pääsee nauramaan, haastamaan itseään ja jopa löytämään uusia ystäviä, joten ei ole ihme, että ne ovat edelleen suosittuja nuorten aikuisten keskuudessa. Lautapelin parissa pääsee irrottautumaan kiireisestä ja raskaasta arjesta ja kehittämään omaa päättelykykyään.