Kesätyö on monelle ensimmäinen askel työelämässä ja työn hakeminen voi tuntua jännittävältä ja haastavaltakin. Kesätyötä hakeva nuori voi pohtia kesätöiden valikoimaa ja miten oma työkokemus vaikuttaa kesätyön saantiin. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä kesätyön hankkimiseen. 

Hyvä kesätyö tarjoaa arvokasta työkokemusta ja vastuunkantoa ja se voi parhaassa tapauksessa olla suunnannäyttäjänä tulevaisuuden urapolulla. Ensimmäisestä kesätyöstä ei kuitenkaan tarvitse ottaa turhan kovia paineita, sillä uran alussa ehtii kokeilemaan monia eri töitä. Nettikasino on tapa viettää aikaa ja pelaamista voi harrastaa täysi-ikäiset henkilöt, joita suositellaan harrastamaan ainoastaan maltillista ja kohtuullista pelaamista.

Yleisimmät kesätyöpaikat

Työnhakija voi etsiä ensimmäiseksi työpaikakseen useasta vaihtoehdosta. Perinteisiä kesätyöpaikkojen tarjoajia ovat esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja kaupan ala, jotka tahollaan työllistävät kesäisin ylimääräisiä työntekijöitä. Jotkut toimialat nauttivat huippusesongistaan nimenomaan kesäisin, joten kesätöitä kannattaa tiedustella myös esimerkiksi huvipuistoista, lomakeskuksista ja muista vastaavista kesäsesongista nauttivista yrityksistä.

Verkossa on tarjolla myös useita sivustoja, joissa voi seurata kesätyöpaikkoja omalta paikkakunnalta. Niitä julkaistaan myös jonkin verran sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa. Joillain sivustoilla on palvelunaan myös niin sanottu kesätyövahti, joka ilmoittaa avoimista paikoista työnhakijalle niiden ilmaantuessa hakuun.

Jos työnhakijaa kiinnostaa jokin tietty ala tai yritys, kannattaa hänen ehdottomasti tarkistaa jaottaa selvää sen tarjoamista mahdollisista kesätyöpaikoista. Monet yritykset arvotavat oma-aloitteisuutta, joten voit kysyä kesäksi töitä myös suoraan työnantajalta tai jättää avoimen hakemuksen piilotyöpaikkoja varten.

Tee ansioluettelo ilman työkokemusta

Ansioluettelo tunnetaan myös nimellä CV ja siinä korostetaan vahvasti työnhakijan koulutusta ja työkokemusta. Jos työkokemusta uran alkuvaiheessa ei ole vielä karttunut paljoa, voi ansioluettelo lyödä helposti tyhjää. Tässä kuitenkin kannattaa muistaa kaikki mahdollinen kokemus, joten jokainen hankittu tietotaito kannattaa sisällyttää CV:seen.

Kesätyöntekijä voi mainita ansioluettelossaan esimerkiksi harjoitteluistaan, vapaaehtoistöistään ja harrastuksistaan. Luottamustehtävät voivat liittyä esimerkiksi partioryhmän ohjaamiseen tai koirien hoitamiseen. Aikaisemmista luottamustehtävistä työnantaja voi päätellä työntekijän osaavan ottaa vastuuta ja olevan luottamuksen arvoinen.

CV:ssäsi voit kertoa ennen kaikkea taidoistasi, joille jää enemmän tilaa, kun työkokemusta on vähemmän. Taitoja voi olla periaatteessa niin paljon kuin ihmisiäkin ja voit ansioluettelossasi kirjoittaa esimerkiksi sosiaalisista taidoistasi, teknisistä taidoistasi tai liikunnallisista taidoistasi. Nämä voivat ilmentyä käytännön tasolla esimerkiksi kirjoittamistaidoissasi, koodamistaidoissasi ja sisällönluomistaidoissasi.

Erityiseen pohdintaan kannattaa ottaa myös omat erityisosaamiset, joilla erottaudut selkeämmin muista hakijoista. Näitä voi olla esimerkiksi vieraiden kielien osaaminen matkailuun tai asiakaspalveluun liittyvissä töissä.

Miten tehdä hyvä työhakemus?

Työhakemus lähetetään työnantajalle yhdessä ansioluettelon kanssa ja se auttaa sinua erottautumaan muiden kesätyönhakijoiden joukosta. Hyvässä kesätyöhakemuksessa on tiettyjä ominaispiirteitä, jotka työnhakijan kannattaa sisällyttää hakemuksessaan.

Ensinnäkin työhakemuksessa kannattaa tiivistää oma osaaminen korkeintaan yhden sivun pituiseksi. Liian pitkästä hakemuksesta voi koitua haittaa työnhaussa, joten hakemuksen kannattaa olla lyhyt ja ytimekäs. Muista palvella myös hakemuksen lukijaa ja kirjoita hakemuksesi selkeästi ja helppolukuiseksi. Tämä onnistuu lyhyillä kappaleilla ja selkeillä kappalejaoilla.

Jotta hakemuksen vastaanottaja viitsii lukea hakemuksen loppuun, on hakemuksen aloitus ratkaisevassa asemassa. Sinun kannattaa siis aloittaa hakemuksesi kiinnostavasti ja näyttää persoonaasi jo heti alussa, jotta erotut joukosta. Asiallinen hakemus räätälöidään myös paikan mukaan, eli jokaisen työpaikan kohdalla hakemus tulee kohdistaa kyseiselle työnantajalle ja nostaa esiin sen arvostamia taitoja ja kokemuksia.

Motivaatio on yksi tärkeimmistä mittapuista työntekijän valinnassa, jolloin se tulee tuoda näyttävästi ilmi olematta kuitenkaan epätoivoinen. Voit kertoa hakemuksessasi hakemasi kesätyön ominaisuudet, jotka motivoivat ja houkuttelevat sinua hakemaan työpaikkaa.

Hakemus lopetetaan hyvällä kiteytyksellä, jossa käy ilmi tärkein pointtisi. Kun hakemus on valmis, kannattaa se vielä lukea huolellisesti läpi, jotta huomaat mahdolliset virheet. Tätä ei tarvitse tehdä yksin, vaan voit pyytää sparrausta myös esimerkiksi ystäviltäsi. Erittäin hyvä tuki on myös henkilö, joka työskentelee samalla alalla, jonne haet seuraavaa työpaikkaasi.