Koronavirus on tuonut ensimmäistä kertaa sotien jälkeen suomalaistenkin elämään uuden haasteen – kuinka pysyä kotona, eikä lähteä turhaan ulos ja ihmisten ilmoille. Suomalaiset ovat toki tottuneet pysymään erossa toisistaan ja viihtymään yksin, mutta meistäkin on tullut viimeisinä vuosikymmeninä sosiaalisia eläimiä, jotka tarvitsemme toisiamme esimerkiksi ajan kuluttamiseen.

 

Onneksi meitä on verrattain vähän ja luontoa paljon, joten ulos lähteminen voi olla aivan hyväkin vaihtoehto. Kaikki riskiryhmäläiset eivät kuitenkaan ulos voi lähteä, joten kotona on pakko keksiä tekemistä.

 

Älypuhelimen tiedostojen puhdistus

Nyt kun on kerrankin aikaa eikä kiire mihinkään, on järkevää tehdä se, mikä olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Älypuhelimeen on kertynyt kuvatiedostoja ja muita tiedostoja, joita ei tarvitse puhelimen rajoitetussa säilytystilassa säilyttää. Nyt on hyvä aika ruveta siirtämään tärkeät kuvat pilveen. Esimerkiksi Google Drive antaa ilmaiseksi käyttäjälleen 15 gigatavua säilytystilaa, jonne mahtuu jo melkoinen setti kuvia.

 

Puhelimesta on myös hyvä poistaa sellaiset kuvat joita ei tarvitse. Kaikilla varmasti sellaisia on – jos ei muita niin ainakin epäonnistuneita tai ei juuri niitä parhaimpia selfieitä. Jätä vain parhaimmat puhelimeen ja poista loput. Puhelimille on olemassa myös käteviä sovelluksia, jotka osaavat tunnistaa niin sanotut tuplakuvat eli täysin samat kuvat, jotka ovat jostain syystä kahteen kertaan puhelimen tallennustilassa.

 

Elokuvien striimaaminen ilmaiseksi ja laillisesti

Kaikkihan Netflixin tietävät, mutta markkinoilla on paljon muitakin. Kannattaa esimerkiksi katsastaa Internetin historiaa tallentavan Archive.orgin verkkosivut. Tällä verkkosivulla on suunnaton määrä niin sanottuja public domain -elokuvia, joiden tekijänoikeudet ovat poistuneet joko iän tai jonkin muun syyn vuoksi. Sen vuoksi ne ovat laillisessa levityksessä ilmaiseksi. On luonnollista, että tällä sivustolla ei ole esimerkiksi uusimmat kauhuelokuvat, mutta vanhoja sen sijaan löytää helpostikin.

 

Archive.orgista voit myös ladata elokuvatiedostoja tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi myöhempää käyttöä varten. Tämä on todellinen aarreaitta, jota tutkimalla koronaviruskausikin sujuu paljon helpommin ja nopeammin – tutkittava ei nimittäin kovin hevillä lopu. Verkkosivuilla on nähtävillä myös materiaalia, jonka voisi kuvitella olevan tekijänoikeuden alaisia, mutta Yhdysvaltojen lainsäädäntöä kannattaa hyödyntää Suomessakin katselemalla elokuvia ja tv-sarjoja.