Monikaan ei tule ajatelleeksi nähdessään suomenkielisten verkkokauppojen sijaintia, sillä niiden suomen kieli on täysin moitteetonta, johtuen suomalaisista verkkosivujen copywritereista. Useampi kuitenkin pohtii kauppojen halpoja hintoja, joita esitellään niiden mainoksissa vaikkapa sosiaalisessa mediassa tai muulla verkossa.

Rajakauppoja on monissa maissa

Rajakaupat ovat yleisimmin suomalaisille tuttuja Virosta ja erityisesti Tallinnasta, mutta Suomeen voi tilata helposti tavaraa vaikkapa Saksasta asti. Yksi tällaisia Saksassa toimivia rajakauppoja on Saksan ja Tanskan rajalla toimiva Netpris. Netpris sijaitsee tarkalleen ottaen Saksan Flensburgissa.

Kauppa toimittaa suomalaiselle kuluttajalle (ja jos tarkkoja ollaan niin kaikille pohjoismaisille kuluttajille) tuotteita laidasta laitaan ja kotiovelle asti. Rajakauppojen tunnetuimpia tuotteita ovat alkoholituotteet sekä karkit, eikä Netpris eroa tässä suhteessa muista.

Rajakaupoista tilaaminen verkossa on yleisesti ottaen samantapaista. Tuotteet maksetaan rajakaupan verkkokaupassa halutulla tavalla, joka on yleisimmin Visa, Mastercard tai vaikkapa PayPal. Tämän jälkeen kuluttaja tilaa kuljetuksen tuotteelle ja maksaa sen. Tämän jälkeen asia menee eteenpäin ja rajakauppa hoitaa kuljetuksen kotiisi asti. Kuluttajalle tarjotaan usein kaupan sopimuskumppania, mutta kuluttaja voi valita jonkin toisenkin kuljetusfirman.

Tuotteet toimitetaan useimmiten 4 – 9 arkipäivän kuluessa, joten aikaa ei mene turhaan odotteluun. Seuraavaksi viikonlopuksi ei kuitenkaan välttämättä kannata juomatarvikkeita tilata, sillä ne voivat tulla vasta seuraavalla tai sitä seuraavalla viikolla. Kannattaa ennakoida siis kunnolla.

Rajakaupan tuotteita

Rajakaupoissa myytäviä tuotteita ovat esimerkiksi lukuisat alkoholijuomat. Niistä löytää sekä samoa kuin suomalaisesta Alkosta, mutta myös muita tuotteita mitä Suomessa ei yleensä pysty ostamaan kivijalkakaupoista. Alkoholia voi ostaa rajakaupoista omaan käyttöön, juhlia varten tai vaikkapa lahjaksi tuttavalle. Viinin ystävät voivat tilata tuotteensa perinteiseen tapaan pulloissa tai sitten vaikkapa 3 litran hanapakkauksissa.

Juhlien järjestämiseen rajakaupat ovat erinomainen vaihtoehto, sillä enemmän tilattaessa kuluttaja voi säästää reippaasti. Tämä näkyy esimerkiksi olueiden tai lonkeroiden tilaamisessa. Rajakaupoissa yleisin oluen toimituspaketti on 24 tölkin pakkaus. Oluen hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa, joten pikkusummalla voi täydentää vaikka mökin varastot pitkäksi aikaa eteenpäin.

Karkkia ja suklaata

Rajakauppojen suosituimpia tuotteita ovat myös karkit ja suklaat. Karkkien ostaminen rajakaupasta on järkevää esimerkiksi suurten lastenjuhlien varalle, mutta miksei myös aikuisten juhliin naposteltavaksi. Rajakaupoissa on ulkomaisten karkki- ja suklaamerkkien ohella myös suomalaisia merkkejä kuten Fazeria myynnissä. Onkin mahdollista, että juuri se oma lempparisuklaa on rajakaupassa monta kertaa halvemmalla hinnalla.

Rajakaupoista tilattaessa kannattaa aina tarkistaa, joutuuko tuotteita tullaamaan. Yleisesti ottaen niitä ei tarvitse, mutta voi olla mahdollista että alkoholin valmisteverot tulevat asiakkaalle maksettavaksi. Karkkeja tilattaessa hinnat ovat lopullisesti juuri ne, mitkä ovat ilmoitettukin.

Jos haluaa olla varma tuotteiden loppusummasta mahdollisine tulleineen, kannattaa olla yhteydessä halutessaan Suomen tulliin. Nyrkkisääntönä kuitenkin kannattaa muistaa, että EU:n veroalueelta tilattaessa ei tarvitse maksaa ylimääräisiä veroja enää tuotteista.