Tämän artikkelin otsikon kysymys on kieltämättä vähän hölmö, sillä puu on jo pitkään ollut raaka-aine uskomattoman laajalla skaalalla. Puusta on tehty vuosituhansien ajan ihmistä helpottavia välineitä, kuten suksia, pöytiä, tuoleja, lipastoja, sänkyjä sekä rakennuksia. Suomi on puutaloistaan tunnettu maa ja jopa kerrostaloja rakennetaan tällä hetkellä puusta.

Ei ole ihme että Suomessa on puuta hyödynnetty ja hyödynnetään edelleen. Ei tarvitse kuin käydä ulkomailla lentokoneella ja tulla takaisin, kun Suomen tunnistaa loputtomista metsistä – huolimatta siitä, vaikka lentokone laskeutuisi vähäpuisemmalle pääkaupunkiseudulle.

Sisustusta puusta

Suomalaisissa kodeissa moni sisustuselementti on tehty puusta, kuten tuolit, penkit, pöydät, kaapit, senkit ja tv-tasot. Jopa valaisimia tehdään käsityönä puusta, josta hyvänä esimerkkinä esimerkiksi Secto Design -valaisimet (lue lisää: https://www.valaisinmestari.fi/secto-design/).

Käsityöt puusta ovat muutenkin suosittu ammatti tai harrastus Suomessa. Yhtenä syynä tai ansiona tälle voi olla suomalainen koulutus. Puukäsityöt muistuvat mieleen monelle niin hyvässä kuin pahassa, riippuen puukäsityöopettajien ammatillisuudesta, oppilaiden asenteesta tai yleisesti kiinnostuksen kohteista. On kuitenkin hienoa, että suomalaisille lapsille on opetettu vuosikymmenet puusta rakentamista ja tekemistä.

Mitä muuta voi puusta tehdä?

Edellä mainitut esimerkit ovat kovin perinteisiä, mutta puusta voi tehdä kaikkea muutakin – ja käsityönä puusta tehdyt esineet voivat olla arvokkaita myös tunnearvoltaan, mutta myös rahallisesti.

Suomessa on paljon soitinrakentajia, jotka tekevät hienoakin hienompia instrumentteja alusta asti puusta. Käytetty puumateriaali instrumenteissa voi olla hyvinkin vanhaa näissä, joten soitinrakentajien täytyy todellakin olla alansa ammattilaisia sekä asiantuntijoita, jotta soittimet saadaan soimaan juuri oikealla tavalla. Siksi Stradivarius-viulutkin ovat arvokkaita, sillä niiden puuaines on todennäköisesti syynä soittimien sointiin. Puussa olevat bakteerit, sienet, proteiinit, meripihka ja mirha voivat olla myös syynä soittimien sointiin.

Viime vuosina Suomessa on nähty erikoisempiakin tapoja hyödyntää puuta. Edellä mainitut puusta rakennetut kerrostalot ovat eräitä tällaisia. Suomessa rakennetut puiset tekopenikset ovat nousseet myös yllättävään suosioon ja niitä hankitaan oletetun tarkoituksen lisäksi myös sisustuselementeiksi. Musiikista kun aiemmin puhuttiin, niin jopa puisia kitaranplektrojakin on myyty mukavasti Suomesta käsin kotimaahan ja ulkomaille.

Eikä kaikkea ole varmasti vielä nähty!