Moni on varmasti kuullut lyhenteen VPN (Virtual Private Network), mutta monikaan ei tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa. Usein kuullaan puhuttavan siitä, että VPN:n käyttämisellä on mahdollista päästä käsiksi erilaisten suoratoistopalveluiden ulkomaiseen tarjontaan. Tämä on totta: VPN avaa Suomessa asuvalle mahdollisuuden hyödyntää monia ulkomaisia viihdepalveluita, ja toisaalta se luo ulkosuomalaiselle mahdollisuuden katsoa ”Katsottavissa vain Suomessa” -sisältöjä. Mutta VPN:ssä on monia muitakin hyötyjä! VPN antaa myös suojaa, ja yhdessä antivirusohjelman kanssa se tuo turvaa kyberrikollisuutta vastaan.

Mikä VPN-yhteys on?

VPN on ideana varsin yksinkertainen: yksityisyyden suojaaminen internetissä. Suojaus perustuu siihen, että internetin käyttäjä muodostaa ensin yhteyden yhteen tai useampaan palvelimeen ja vasta sen jälkeen haluamaansa internetosoitteeseen.

VPN-yhteyden hyödyt

VPN-yhteys suojelee yksityisyyttä verkossa, eli internetin käyttäjä voi asioida anonyymina. Verkkotoiminta on suojattua ja kukaan ei voi valvoa, millä verkkosivuilla käyttäjä on käynyt. Tämä tarkoittaa myös, että VPN-yhteyden käyttäjän tietoja ei ole mahdollista myydä esimerkiksi mainostajille.

VPN-yhteyden mahdollistama paikkatiedon vaihtaminen on toinen merkittävä hyöty, varsinkin suoratoistopalveluiden käyttäjille. Monen verkkopalvelun sisältö on erilainen riippuen siitä, mistä maasta sitä käytetään. Esimerkiksi Netflixin sisältö Yhdysvalloissa eroaa merkittävästi Suomen Netflixin sisällöstä, mutta VPN-yhteyden avulla käyttäjä pääsee USA:n sisältöön käsiksi myös Suomesta.

Kolmas mainitsemisen arvoinen hyöty on julkisen verkon turvallinen käyttö. Moni ei tule ajatelleeksi, että käyttämällä julkista WiFi-verkkoa vaikkapa lentokentällä tai kirjastossa riski joutua tietovarkauksien uhriksi on huomattavan paljon suurempi kuin oman kodin langattomassa verkossa. Tämä riski on todellinen, vaikka julkinen verkko edellyttäisikin kirjautumista käyttäjänimellä ja salasanalla – tietoliikenne on silti julkista. Hakkeroinnin kohteeksi joutumisen estäminen on mahdollista VPN-yhteyden avulla, koska sen avulla henkilökohtaiset tiedot ovat piilotettuja.

Miten tavallinen käyttäjä voi nauttia VPN:n hyödyistä?

Voi tuntua siltä, että VPN:n käyttäminen ilman tietoteknistä osaamista on liian hankalaa. Tästä ei kannata kantaa huolta, sillä markkinoilla on monia selkeitä VPN-yhteyksiä muodostavia palveluita. Sivustolta ilmainenvpn.fi löytyy kattavasti tietoa VPN-yhteyksien eri käyttötarkoituksista sekä artikkeleita ja ohjeita siitä, miten yhteyksiä voi käyttää eri tarkoituksiin. Sivustolle päivitetään uutisia eri palveluiden käytöstä, ja sieltä on hyvä käydä tarkistamassa ajantasainen tilanne ennen kuin lähtee itse kokeilemaan. Sivusto neuvoo myös, miten suoratoistopalveluista on mahdollista ladata sisältöä. Tämä ei yleensä ole mahdollista ilman erillistä ohjelmaa.

VPN-yhteys ja virustorjunta

Kaikista VPN-yhteyden hyödyistä huolimatta se ei valitettavasti ole täydellinen käyttäjän suojaamisen kannalta. Se ei esimerkiksi estä virusten pääsemistä laitteille, eikä siten suojaa monilta vakavilta tietoturvahaitoilta. Ratkaisu näihin uhkiin on jokin lukuisista tarjolla olevista virustorjuntaohjelmista. Niitä on tarjolla pilvin pimein, ja ne voi ja kannattaa asentaa tietokoneen lisäksi myös tabletteihin ja muihin älylaitteisiin.

VPN:n ja virusturvan voi periaatteessa hankkia eri paikoista, mutta lisäksi löytyy paketteja, jotka yhdistävät nämä kaksi tietoturvan kannalta tärkeää asiaa. Esimerkiksi avast-antivirus.fi sivustolla on kattavasti tietoa sekä VPN-yhteydestä että antivirusohjelmasta. Vaihtoehtoja ja yhdistelmiä eri laitteille löytyy, ja osoitteen ohjeita noudattamalla ja palveluita käyttämällä on mahdollista suojata itsensä hyvin kyberrikollisuutta vastaan.

Jos haluaa turvata laitteensa jämäkästi, voi suosia mahdollisimman monipuolisia paketteja. Esimerkiksi Avastilla on tarjolla Premium Security -paketti, joka sisältää muun muassa sähköpostin roskapostisuodattimen, selaimen puhdistamistoiminnon sekä vanhentuneiden tiedostojen etsimisen. Tämän paketin ehkä silmiinpistävin ominaisuus on kuitenkin PankkiTila, joka on suunniteltu aktivoitavaksi verkkopankkia käytettäessä. Tilan ansiosta käyttäjä voi käyttää verkkopankkia eristetyssä ja turvatussa välilehdessä ja hoitaa pankkiasioitaan murehtimatta turvallisuudesta.