Nokia on suomalainen monikansallinen viestintäalan yritys. Se tarjoaa laajan valikoiman tuotteita ja palveluja, joihin kuuluvat matkapuhelimet, tabletit, kannettavat tietokoneet, verkot, infrastruktuuri ja palvelut. Tänä päivänä yhtiö tunnetaan enimmäkseen verkoistaan myytyään puhelinosastonsa Microsoftille. Seuraavaksi kerromme Nokian osakkeisiin liittyviä seikkoja.

Nokian taloustilanne

Nokian merkitys suomalaisille elää syvällä. Vaikka matkapuhelinosasto onkin myyty jo aikaa päivää sitten Microsoftille, monet mieltävät Nokian vielä matkapuhelinvalmistajaksi. Nokia on yritys, joka on ollut olemassa jo pitkään. Se on nähnyt hyviä ja huonoja aikoja, mutta se on aina selvinnyt hengissä. Miksi Nokia on niin vahva? Mikä tekee siitä hyvän sijoituskohteen? Katsotaanpa tarkemmin.

Nokian osakkeet ovat olleet saatavilla pörssissä vuodesta 1994 lähtien, ja tällä hetkellä ne noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. Sijoittaaksesi Nokian osakkeisiin sinun on avattava arvopaperitili toimiluvan saaneessa arvopaperikaupassa.

Vuosisadan alussa vuonna 2002 oli yrityksen osuus Suomen bruttokansantuotteesta 3,7%, ja sen osuus kokonaisviennistä oli 21%. Tämän jälkeen luvut ovat laskeneet. Viimeiset kolme vuotta pörssissä on ollut kasvun aikaa Nokialle, kasvaen 38,55% marraskuusta 2019 marraskuuhun 2022.

Nokialla on noin 90 000 työntekijää 130 eri maassa. Sen markkina-arvo on 25,68 miljardia euroa (marraskuu 2022).

Lisää voi lukea esimerkiksi historiasta, osakkeen ostosta ja yrityksen tulevaisuudesta: nokiaosake.com

Nokian toiminta tänä päivänä

Nykyään Nokian päätoiminta on verkkotuotteet ja –laitteet. Heidän sanojensa mukaan he toimittavat kriittisiä verkkopalveluita maailmanlaajuisille haasteille. He ovat maailman yksiä parhaiten tunnetuimpia nimiä 5G-verkkonsa ansiosta. He keskittyvät myös pilvipalveluihin, reitittimiin, langattomiin verkkoihin sekä käyttöjärjestelmiin (SaaS – software as a service).

Nokialla on suuret suunnitelmat varmistaakseen teknologiajohtajuus sekä kestävä ja kannattava kasvu. Se pyrkii varmistamaan tuotevalikoimansa kilpailukykyisyyden ja yksinkertaistaa organisaatiorakennetta. Nämä kaksi kulkevat loogisesti käsi kädessä, sillä teknologia-alalla nopeus on valttia, ja liian monikerroksisesta organisaatiorakenteesta on päätösten hitauden ja hierarkian takia vain haittaa.

Nokian osakkeiden ostoon liittyviä seikkoja

Nokia on nähnyt kovia vuoristoratoja ja ollut mukana tekemässä miljonäärejä mutta myös suuren joukon häviäjiä. Pahin myrsky on jo selätetty ja Nokia on eri tilanteessa kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Se on vallannut uutta markkina-aluetta ja suoriutunut hyvin näillä markkinoilla.

Sijoittajien kiinnostus on kasvanut, sillä Nokia tarjoaa innovatiivisen lähestymisen teknologiamarkkinoille ja on yksi kärkinimiä 5G- ja verkkolaitteiden valmistajana.

Miltä Nokian tulevaisuus näyttää?

Saadakseen lisätietoa tämän hetken tilanteesta, tulee yhtiön strategiaa ja sen toimivuutta seurata kunnolla. Nokian suunnitelmiin kuuluu kestävän ja kannattavan kasvun ja teknologiajohtajuuden varmistaminen, ja se tarjoaa paljon viitteitä, jotka auttaa päättelemään, mitä heidän tulevaisuus pitää sisällään. Tässä on muutamia esimerkkejä, mihin Nokia tulee keskittymään tulevina vuosikymmeninä.

NASA on valinnut Nokian luomaan ensimmäisen LTE-verkon avaruuteen.

Se ei riitä, että ihmiset puhuvat 5G-verkosta, Nokia puhuu jo 6G-verkosta, ja tässä Nokia keskittyy ennen kaikkea vastuullisuuteen ja vähentyneeseen energiantarpeeseen.

Nokia on voittanut kymmenen vuoden verkkolaajennuksen sopimuksen Orange Poland:in kanssa, joka sisältää verkon modernisoinnin ja uusien 5G-palvelujen asentamisen. Nokia on myös valittu suorittamaan UScellularin 5G-verkon laajentuminen Yhdysvalloissa, tarjoten 5 miljoonalle asiakkaalle hyvää palvelua, tehoa ja luotettavuutta.

Nokiaa kannattaa pitää silmällä, sillä vaikka se ei ole tehnyt tuloaan yhtä näyttävästi tälle uudelle verkkoliittymiin keskittyville markkinoille, on se ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista yhtiöistä alalla. Se on yksi kolmestä kärkinimestä Ericssonin ja Huawein kanssa, ja ennusteet kertovat, että Nokia kasvattaa osuuttaan eniten kaikista tekijöistä 1,5% vuodesta 2021 vuoteen 2022, kun taas Huawei menettää osuuttaan 1% ja Ericsson nousee 0,5%.