Outokumpu on suomalainen ruostumattomasta teräksestä valmistava yritys, joka on perustettu 1900-luvun alkuvaiheessa ja jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Se oli Euroopan suurin kuparintuottaja 1940-luvulla. Se on yksi maailman suurimmista ruostumattoman teräksen yrityksistä. Outokumpu valmistaa ruostumattomasta teräksestä valmistettuja tuotteita rakennus-, energia-, konepaja-, elintarvike- ja autoteollisuudelle. Outokumpu toimii yli 30 maassa ja työllistää noin 10 000 henkilöä. Seuraavassa avaamme Outokummun osakkeisiin liittyviä seikkoja.

Osakekurssien heilahtelu

Ei ole mikään salaisuus, että maailmantalous voi vaikuttaa suuresti yrityksen osakekurssiin. Epävarmoina aikoina sijoittajat myyvät usein osakkeita suojellakseen salkkujaan. Tämä voi johtaa osakekurssien laskuun. Lisää voi lukea esimerkiksi Outokummun historiasta ja mistä osakkeita voi ostaa: outokumpuosake.com.

Myös sisäpiirikauppa voi vaikuttaa suuresti osakekursseihin. Kun yrityksen sisäpiiriläiset ostavat tai myyvät oman yrityksensä osakkeita, tämä voi liikuttaa osakekurssia. Sijoittajat seuraavat usein näitä kauppoja saadakseen käsityksen siitä, mitä sisäpiiriläiset ajattelevat yrityksen tulevaisuudennäkymistä.

Osakekurssiin voivat vaikuttaa suuresti myös analyytikoiden luokitukset. Kun analyytikot antavat ”osta”-luokituksen, tämä johtaa usein osakkeen hinnan nousuun. Sitä vastoin kun analyytikot antavat myyntiluokituksen, se johtaa usein osakkeen hinnan laskuun.

Outokummun taloudellinen tilanne

Vuoden 2017 liikevaihdolla mitattuna Outokumpu oli listattuna sijalle 13 Suomen suurimpien yritysten joukkoon. Yhtiö on listattu Helsingin pörssissä ja NASDAQ OMX Helsingissä. Outokummun osakkeen arvo on Nasdaqin mukaan 4,75 dollaria marraskuussa 2022.

Outokummun arvo kilpailijoihin nähden on korkeampi, sen markkina-arvo on 2,15 miljardia euroa (marraskuu 2022). Sen kilpailijoita on esim. Acerinox, ArcelorMittal, Eramet SA, Tata Steel Ltd ja Mitsui Mining & Smelting.

Euroopassa Outokumpu on markkinajohtaja. Sitä horjuttaa tosin se, että USA on asettanut tiukat tuontitullit ulkomaisilta tuleville raaka-aineille, teräs mukaan lukien, ja vaikka Eurooppa on koittanut luoda suojatoimia, niin aasialainen halpatuonti ja ylitarjonta on uhka Euroopan teräsmarkkinoille.

Outokummun osakkeiden ostoon liittyvät seikat

Outokummun osakekurssi on historiallisesti laskenut, mutta elinkaarensa aikana yritys on luonut vaurautta monelle sijoittajalle. Markkina-arvo on ajoittain sukeltanut rajusti ja he, jotka ovat pitkään säilyttäneet osakkeitaan, ovat voineet menettää suuria määriä. Mutta yrityksen kiinnostus on pysynyt korkealla, sillä se laajentaa toimintaansa maailmalla ja on hyvin ajankohtainen alan innovaatioissa.

Osakkeen pitkän aikavälin haarukka on ailahdellut kovinkin rajusti, sisältäen jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Esimerkiksi vuonna 2008 osakkeen arvo oli hetkellisesti noin 70 euroa, kun taas vuonna 2020 oli osakearvo noin 5 euroa. Parhaiten voittoja Outokummun tapauksessa on tullut oikea-aikaisella sijoittamisella. Viime vuosina ailahtelu on ollut tasaisempaa, joten sitä uskaltaa hieman jo ennustaa tuleville vuosillekin.

Jos haluaa ennustaa Outokummun osakkeita, kannattaa tutustua osavuosikatsauksiin. Ne sisältävät paljon rahanarvoista tietoa yrityksen tilanteesta juuri tällä hetkellä. Tätä katsausta kannattaa verrata analyytikoiden luomiin ennustuksiin, ja jos ne kaksi ovat yhteneväisiä, niin antaa se hyvän yleiskuvan miten yrityksellä menee. Suuret yhtiöt julkaisevat myös tulevaisuuden strategioita, joten sijoittajan kannattaa tutustua myös näihin dokumentteihin huolella, jos haluaa saada varmuutta rahojensa tuottavuudesta.

Yleisesti myös maailmantilanne vaikuttaa melkeinpä kaikkeen, joten esimerkiksi nykyinen Ukrainan sodan tilanne vaikuttaa metallin kysyntään, Venäjä kun on merkittävä vientimaa useamman tärkeän metallin kohdalla. Eli politiikkaa ja esimerkiksi vastuullisuuteen liittyviä kansainvälisiä sopimuksia kannattaa varsinkin Outokummun tapauksessa seurata.

Yhtiön tulevaisuus on riippuvainen maailmanmenosta

Ruostumatonta terästä käytetään ennen kaikkea kaikenlaisiin kulutustavaroihin, jopa puolet tuotetusta teräksestä. Tämä on hyväksi Outokummun osakkeen arvolle, sillä maailman väestön elintason ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Ruostumattoman teräksen markkinoiden kasvuun vaikuttavat esimerkiksi kaupungistuminen, väestön – ja täten talouden kasvu sekä ilmastonmuutos.

Vaikka ilmastonmuutos ja ruostumaton teräs yhdessä voi kuulostaa mahdottomalta termiltä, mutta koska ruostumaton teräs on rajattomasti kierrätettävissä, lisää tämä sen vastuullisuutta. Outokumpu on pysynyt hyvin ajankohtaisena tämän asian tiimoilta, sillä melkein 90% heidän teräksestä on kierrätettyä.